Site icon gutejobs.ro

7 mari greseli cand cauti locuri de munca in Germania

Cauti locuri de munca in Germania

Daca te-ai decis sa-ti incerci norocul si cauti locuri de munca in Germania, am pentru tine o veste buna si una mai putin buna.

Vestea buna este ca numarul de locuri de munca in Germania in 2017 a atins un nivel record: peste 1 milion de posturi libere sunt in acest moment in Germania, conform IAB (Instituts für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung).

Vestea mai putin buna este ca, atunci cand aplici pentru joburi in Germania trebuie sa cunosti foarte bine regulile dupa care functioneaza recrutarea de personal in aceasta tara.

Dar aici te voi ajuta eu.

De aceea, mai jos vei afla care sunt cele 7 mari greseli pe care le poti face atunci cand cauti locuri de munca in Germania. Si cum le poti evita.

Greseala #1: CV-ul tau are mai mult de 2 pagini

Aceeasi greseala am facut-o si eu, cand am inceput sa caut joburi in Germania. Eram sigur ca trebuie sa scriu un CV cat mai lung, pentru a ma diferentia de cei care mai aplicau pentru acelasi post. Si sa arat cat de multe stiu.

Din pacate, aceasta a fost o mare greseala. CV-ul meu avea 6 pagini si sunt convins ca unul dintre motivele pentru care nu am fost contactat a fost tocmai acest lucru. Abia dupa ce m-am documentat si am consultat un specialist in resurse umane, am aflat ca in Germania sunt preferate CV-urile scurte, de una, maximum doua pagini.

Explicatia este foarte simpla: angajatii departamentelor de resurse umane aloca doar cateva minute citirii unui CV.

Asta numai in cazul in care CV-ul este interesant.

Asadar, ai cateva secunde pentru a crea impresie si doua-trei minute din timpul angajatorului pentru a-ti citi CV-ul.

De aceea, ar trebui ca CV-ul tau:

Greseala #2: Scrisoarea ta de intentie este prea lunga

Ca si in cazul CV-ului, scrisoarea de intentie trebuie sa fie scurta, de maximum o pagina A4. Mai mult, aceasta trebuie sa aiba o structura clara si un continut aerisit.

In caz contrar, nu vei convinge potentialul angajator ca tu esti angajatul pe care il cauta.

Iata cateva sfaturi legate de scrisoarea de intentie:

Afla mai multe despre cum ar trebui sa redactezi scrisoarea de intentie in articolul Joburi in Germania: 9 pasi simpli pentru a reusi

Greseala #3: Aplici la foarte putine joburi

Cand am venit in Germania, in urma cu sapte ani, am cautat cu preponderenta joburi care semanau, ca si denumire, cu posturile pe care le avusesem in Romania. Din aceasta cauza, in primele saptamani nu am putut aplica decat la putine joburi, pentru ca mai multe nu gaseam.

Firmele pot folosi, insa si alte denumiri pentru acelasi job.

Recomandarea mea este sa incerci sa cauti printre anunturile de angajare nu numai dupa denumirea jobului ci si dupa:

Daca vrei sa stii mai multe, in articolul de pe Gutejobs Cum gasesti rapid locuri de munca in Germania am scris in detaliu care sunt metodele cele mai eficiente atunci cand cauti locuri de munca in Germania.

Greseala #4: Iti concentrezi cautarea pe o zona mult prea mica

Nemtii sunt un popor foarte mobil. Daca ai motive bine intemeiate, nu trebuie sa fii si tu la fel.

Insa atunci cand cauti locuri de munca in Germania, trebuie sa iti fie clar, inca de la inceput, ca exista posibilitatea ca locul de munca pe care ti-l doresti sa nu fie chiar in localitatea in care locuiesti (sau in care ai vrea sa locuiesti in viitor).

De aceea, fii pregatit sa extinzi aria in cautare si in afara localitatii de resedinta.

La inceputurile mele in Germania aria in care imi cautam job era de maximum 10 kilometri. Din cauza ca eram obisnuit cu traficul din Bucuresti.

Chiar si 10 kilometri mi se parea ca reprezinta mult prea mult.

Nu a fost asa. Astazi parcurg aproximativ 40 de kilometri in 35 de minute. Iar o parte din costurile deplasarii la serviciu cu masina personala sau cu mijloacele de transport in comun sunt deducatibile de la impozit.

Greseala #5: Folosesti aceeasi scrisoare de intentie si CV pentru a aplica la toate anunturile de joburi

Mare atentie la acest aspect: prin CV si mai ales prin intermediul scrisorii de intentie ai sansa unica de a te adresa direct angajatorului si de a raspunde cerintelor acestuia.

Orice practicant din departamentul de resurse umane la care vei aplica isi va da seama daca folosesti o formulare generala sau daca ti-ai dat silinta sa raspunzi cerintelor firmei respective.

Asa ca straduieste-te sa arati ca esti cu adevarat interesat de acel job.

Greseala #6: Nu dai atentie detaliilor

Dupa ce ai terminat de scris CV-ul si scrisoarea de intentie, mai verifica o data daca:

Greseala #7: Nu ai destula rabdare cand cauti locuri de munca in Germania

Cautarea unui job in Germania este o activitate care cere foarte multa rabdare, dar si optimism. Fii pregatita si pentru esecuri.

Este posibil sa nu reusesti din prima. Nu-i nimic.

Sfatul meu este sa incerci sa aplici la cat mai multe oferte de munca. Vei capata experienta si iti vei creste sansele de a gasi un job.

Atunci cand am pornit in cautarea unui loc de munca in Germania, in urma cu sapte ani, in prima luna nu am fost chemat la niciun interviu. Mai mult, de la toate firmele la care aplicasem am primit, prin email sau prin posta, instiintarea ca aplicatia mea a fost respinsa.

Trebuie sa stii ca aceasta este o practica normala in Germania sau Austria si demonstreaza respect pentru toti candidatii.

Asa ca nu te speria si nici nu fii demotivat.

In aceste scrisori, fomularea este foarte politicoasa. De cele mai multe ori, ti se explica in cateva fraze motivele pentru care aplicatia ta nu a fost acceptata.

Daca nu stii acest lucru inca de la inceput, ai mari sanse ca dupa una, doua astfel de scrisori sa-ti vina sa te urci pe pereti! 🙂

O poti face, normal. Insa rabdarea si calmul sunt mult mai importante in aceste momente.

Fii sigur ca vei reusi.


Vrei sa-ti gasesti un loc munca in Germania?

Atunci cand te-ai hotarat sa cauti locuri de munca in Germania incearca sa eviti cele mai frecvente greseli facute de candidatii germani, dar si de romani:

Greseala #1: CV-ul tau are mai mult de 2 pagini

Greseala #2: Scrisoarea ta de intentie este prea lunga

Greseala #3: Aplici la foarte putine joburi

Greseala #4: Iti concentrezi cautarea pe o zona mult prea mica

Greseala #5: Folosesti aceeasi scrisoare de intentie si CV pentru a aplica la toate anunturile de job

Greseala #6: Nu dai atentie detaliilor

Greseala #7: Nu ai destula rabdare

 

Iti multumesc ca ai citit acest articol.

Daca ai intrebari sau completari, lasa un comentariu mai jos. Adresa ta de email nu va fi publicata.

Exit mobile version