close
Cariera si salariul

Cele mai cerute 5 meserii din domeniul medical in Germania (altele decat medici)

Domeniul medical in Germania - Asistente medicale in Germania

Vrei sa te angajezi in domeniul medical in Germania? Daca esti in cautarea unui job sigur si de viitor, un loc de munca in domeniul medical in Germania este raspunsul.

De curand, am primit un email de la o cititoare Gutejobs.ro, care m-a intrebat ce ar putea face sotul ei, pentru a-si gasi un loc de munca in Germania, in domeniul medical. Familia sta in Germania de cativa ani, iar sotul si-ar dori sa lucreze din nou ca si specialist in terapie si recuperare.

El are o experienta de mai multi ani in aceasta profesie, in Romania. Germana vorbeste la un nivel incepator spre mediu.

 

In acest articol voi vorbi despre 

 • cele mai cerute meserii in domeniul medical in Germania (altele decat medici)
 • sansele extraordinare pe care le au cei cu experienta sau calificare in domeniul medical in Germania (acum si in viitor)

 

Cate persoane lucreaza in domeniul medical in Germania – Gesundheitspersonal?

La sfarsitul anului 2015, in domeniul medical in Germania lucrau 5,3 milioane de persoane, dintre care 2,8 milioane cu pregatire medicala de specialitate (vezi raportul complet aici).

Cei mai multi, 1,04 milioane sunt angajati ca si asistente medicale, lucratori pe ambulanta si ingrijitori de persoane in Germania.

Pe locul al doilea sunt cei care lucreaza ca si personal medical in spitale si in cabinete medicale in Germania649.000 de persoane.

Medicii si medicii stomatologi in Germania sunt pe locul trei ca si numar de angajati: 370.000 de medici in Germania si 73.000 de medici stomatologi in Germania.

 

Cererea de personal medical pentru Germania este in continua crestere

Conform unui raport al WBS Training, care a analizat 193 de publicatii online si offline cu oferte de munca in Germania, in martie 2016 se cautau peste 14.000 de persoane pentru angajari in domeniul medical in Germania.

Mai multe despre cauzele pentru care nevoia de personal in domeniul medical in Germania este din ce in ce mai mare gasesti intr-un articol recent pe Gutejobs.ro, despre medicii din Germania.

In viitor, se vor cauta din ce in ce mai multi angajati pentru domeniul medical in Germania: potrivit estimarilor PwC, in anul 2030 industria farmaceutica si domeniul medical in Germania vor duce lipsa de 721.000 de angajati. Nevoia de asistenti medicali si infirmieri in Germania va fi de 59.000 de persoane.

Un motiv bun pentru cei mai tineri dintre noi pentru a se orienta inca de pe acum catre meserii cerute in viitor.


 

Care sunt cele mai cerute meserii in domeniul medical in Germania?

 

Ingrijire batrani in Germania (Altenpfleger)

In Germania, numarul batranilor care au nevoie de ingrijire va creste in urmatorii ani cu aproximativ 500.000 de persoane (vezi domradio.de).

Specialistii atrag atentia ca lipsa personalului de ingrijire poate avea consecinte dramatice. Astazi, Germania ar avea nevoie de aproximativ 30.000 de ingrijitori de batrani in plus.

Ce face un ingrijitor de batrani in Germania?

Ingrijitorii si ingrijitoarele de batrani in Germania ajuta persoanele in varsta, care au nevoie de ingrijire speciala, in viata de zi cu zi.

O ingrijitoare de batrani in Germania ii ajuta pe varstnici:

 • la ingrijirea corporala: spalare, imbaiere, pieptanare, imbracare
 • sa manance
 • la rezolvarea unor probleme administrative
 • sa mearga la doctor

Ingrijitorul de persoane varstnice acorda si un ajutor medical de baza care consta in:

 • efectuarea exercitiilor de fizioterapie
 • schimbarea bandajelor
 • pregatirea ratiei zilnice de medicamente
 • acordarea de prim-ajutor medical in caz de urgenta

Am gasit pentru tine un scurt film de prezentare a meseriei de ingrijitor de batrani in Germania:

 

Unde lucreaza un ingrijitor de batrani in Germania?

 • in camine pentru batrani
 • in firme care ofera servicii de ingrijire medicala si de batrani in ambulatoriu
 • in sectii de geriatrie si recuperare medicala din spitale si clinici
 • permanent, la domiciliul persoanelor pe care le ingrijesc

Interesant: In ultimii ani au aparut in Germania din ce in ce mai multe ansambluri rezidentiale pentru batrani: in cadrul acestora exista permanent personal de specialitate, care ofera ingrijire batranilor. Cum functioneaza? Batranii isi cumpara un apartament si, contra unei taxe lunare, primesc si ingrijire 24 de ore din 24, in functie de necesitati.

 

Cat castiga o ingrijitoare de batrani in Germania?

Un ingrijitor sau o ingrijitoare de batrani in Germania castiga, in medie, un salariu lunar brut de 2.215 €.

Salariul minim brut prevazut prin lege este de 10,20 € / ora in landurile Germaniei de Vest si de 9,50 € in landurile Germaniei de Est.

Daca vrei sa afli mai mult despre salariile medii brute pe ora in Germania, poti citi articolul Meseriile cu cel mai mare salariu minim in Germania 2017.

 

Cum poti deveni ingrijitor de batrani in Germania?

Conform legii ingrijirii persoanelor varstnice in Germania (Altenpflegegesetz) au voie sa practice aceasta meserie doar cei care sunt calificati si au terminat un stagiu de pregatire (calificare) in domeniu.

Formarea profesionala pentru ingrijitori de batrani in Germania dureaza trei ani si trebuie sa cuprinda cel putin 2.100 de ore de cursuri teoretice si 2.500 ore de practica (Ausbildungs- und Prüfungsverordnung für den Beruf der Altenpflegerin und des Altenpflegers). Cursurile teoretice se desfasoara intr-o scoala pentru ingrijitoare de batrani, iar practica se desfasoara intr-un camin de batrani.

In timpul celor trei ani de pregatire pentru meseria de ingrijitor de batrani, salariul mediu lunar brut pentru o ingrijitoare de persoane in varsta in Germania este:

 • in primul an de pregatire: 975,69 Euro
 • in al doilea an de pregatire: 1.037,07 Euro
 • in al treilea an de pregatire: 1.138,38 Euro

Cum pot gasi o scoala de pregatire pentru meseria de ingrijitoare de batrani in Germania?

Pe site-ul Ministerului German pentru Familie, Persoane varstnice, Femei si Tineret (Bundeministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend) poti gasi o lista cu toate scolile din Germania care ofera cursuri de specializare in meseria de ingrijitor de batrani in Germania.

 

Recunoasterea in Germania a calificarii ca ingrijitor de batrani obtinuta in Romania

Pentru a practica meseria de ingrijitoare de batrani in Germania, cetatenii romani au nevoie de o autorizatie din partea statului german.

Daca esti cetatean al Uniunii Europene si vrei sa lucrezi ca si ingrijitor de batrani in Germania doar temporar sau ocazional, conform site-ului Anerkennung in Deutschland nu ai nevoie de autorizatia de stat. Va trebui insa sa inregistrezi activitatea la oficiul competent.

Tot pe site-ul de mai sus poti gasi o lista a tuturor oficiilor competente la care te poti adresa. Din pacate, site-ul nu este tradus in romaneste in totalitate. De aceea, pentru a gasi oficiul competent, va trebui sa cauti in engleza.


 

Asistenti medicali in Germania (Gesundheits- und Krankenpfleger)

In 2017, asistentii medicali sunt printre cei mai ceruti angajati in domeniul medical in Germania. La fel ca si in cazul ingrijitorilor de batrani, cererea de asistente medicale in Germania va creste foarte mult.

Principala cauza este imbatranirea populatiei.

In urmatorii ani, numarul batranilor va creste foarte mult, in comparatie cu numarul tinerilor. In general, batranii au nevoie mai multa de ingrijire, se imbolnavesc mai des si sunt spitalizati in proportie mai mare decat celelalte grupe de varsta.

Asa ca daca iti doresti un job sigur si de viitor, poti alege meseria de asistent medical in Germania.

 

Imbatranirea Populatiei In Germania. Sursa: Bundesinstitut Für Bevölkerungsforschung

Ce face un asistent medical in Germania?

Potrivit Arbeitsamt, o asistenta medicala in Germania are urmatoarele sarcini:

 • supravegheaza bolnavi si/sau pacienti care au nevoie de ingrijire medicala speciala
 • pune in aplicare masuri medicale si de ingrijire stabilite de personalul medical
 • asista la examinarile si tratamentele medicale
 • se ocupa de documentarea datelor pacientilor

 

Unde lucreaza o asistenta medicala in Germania?

Un asistent medical in Germania lucreaza, de regula, in:
 • spitale, cabinete medicale de specialitate sau in centre de sanatate
 • camine de batrani
 • in centre pentru ingrijire de scurta durata
 • in centre care ofera servicii de ingrijire ambulatorie
 • in centre de ingrijire pentru persoane cu handicap
 
Cat castiga un asistent medical in Germania?

Ca si debutant, o asistenta medicala in Germania castiga intre 2.100 si 2.250 de euro brut pe luna. Dupa ce a acumulat mai multi ani de experienta, aceasta poate castiga in Germania si spre 3.000 de euro brut pe luna.


 

Exemplu concret de cat castiga o asistenta medicala in Germania

Pe forumul site-ului www.medi-jobs.de am gasit un exemplu concret de salariu de asistenta medicala in Germania din 2017. Intrucat este vorba de o contributie anonima, site-ul nu poate garanta veridicitatea acestei informatii.

O asistenta angajata la Uniklinik Leipzig, cu o experienta de 5 ani castiga un salariu lunar brut de 3.307,81 de euro. La acesta se adauga al 13-lea salariu (55% din salariul lunar brut), bani de concediu o data pe an (250 € brut) plus alte sporuri.

Sporuri pe ora:

1,28 €/ora spor de garda pe timp de noapte (orele 20:00 pana la 6:00)
0,65 €/ora spor pentru lucru sambata
3,53 €/ora spor pentru lucru duminica
4,94 €/ora spor pentru lucru in timpul zilelor de sarbatoare
2,82 €/ora spor pentru cazurile in care infirmierul este chemat din timpul liber (primeste informarea cu 24 de ore inainte)

Alte beneficii:

Orele suplimentare sunt platite sau se poate lua liber (de trei ori pe an)

Concediul este de 31 de zile pe an (34 de zile de concediu primesc cei care lucreaza in schimburi)


 

Cum poti deveni asistenta medicala in Germania?

Daca le faci in Germania, cursurile de pregatire profesionala pentru meseria de asistenta medicala in Germania dureaza trei ani. Pregatirea are atat o parte practica, cat si una teoretica. Conditia este ca persoana care isi doreste sa devina asistenta medicala in Germania sa aiba studii medii (in Germania, echivalentul absolvirii Realschule).

O alta conditie este, potrivit unui site de specialitate, starea ta de sanatate: nu este permis sa lucrezi ca asistenta medicala daca ai boli contagioase sau daca ai probleme cu spatele.

Nu numai femeile sunt cerute pentru acest job. Din ce in ce mai multi barbati in Germania aleg meseria de asistent medical. Motivele: job sigur, salariu bun, perpective bune in viitor.

 


Fizioterapeuti / kinetoterapeuti in Germania (Physiotherapeut)

Este o meserie cautata in Germania, mai ales datorita posibilitatilor variate de a lucra dupa terminarea pregatirii profesionale.

Unde lucreaza un fizioterapeut in Germania?

In prezent, peste 90.000 de fizioterapeuti in Germania lucreaza fie in spitale, clinici, sanatorii, centre de recuperare medicala, hoteluri si centre de fitness, fie au cabinet propriu. Pacientii lor sunt, in general, persoanele cu mobilitate scazuta, precum persoane accidentate, batrani, bolnavi, persoane cu handicap.

Care sunt sarcinile unui fizioterapeut in Germania?

Site-ul german Physio prezinta o lista a sarcinilor unui fizioterapeut / kinetoterapeut in Germania:

 • conceperea unui plan de tratament (terapie) pe baza recomandarilor medicilor
 • conceperea unui program de exercitii
 • motivarea si animarea pacientilor in urmarea programului de exercitii
 • terapie pasiva (cald – rece sau masaj)
 • terapie activa – exercitii de respiratie si miscare
 • explicarea si exemplificarea exercitiilor (pacientilor sau insotitorilor acestora), corectarea tinutei sau miscarilor pacientilor

Cat castiga un fizioterapeut in Germania?

Ca si debutant, un fizioterapeut in Germania castiga 2.100 de euro brut pe luna. Daca are experienta salariul poate fi de 2.700 de euro brut pe luna. Exista si cazuri in care un fizioterapeut poate castiga si 3.800 de euro brut pe luna.

Potrivit site-ului gehaltsreporter.de, un fizioterapeut cu pana in 5 ani experienta poate castiga pana la 29.000 de euro salariu brut pe an (fara studii) si pana la 33.000 de euro salariu brut pe an (cu studii).

Cu cat are mai multi ani de experienta si cu cat firma in care lucreaza este mai mare, cu atat un fizioterapeut castiga mai mult.

Cum poti deveni fizioterapeut in Germania?

In Germania, meseria de fizioterapeut se invata in scoli de specialitate (Berufsfachschulen für Physiotherapie). Aici gasesti lista completa a peste 200 de scoli pentru pregatirea fizioterapeutilor din Germania.

Cursurile de pregatire pentru meseria de fizioterapeut dureaza 3 ani.

Formarea profesionala ca si fizioterapeut poate fi combinata cu studii de educatie fizica, astfel incat, dupa terminare, poti lucra si ca profesor de gimnastica.

Spre deosebire de alte specializari, in timpul pregatirii pentru meseria de fizioterapeut in Germania nu primesti bani. Exista insa posibilitatea finantarii pregatirii prin programul BAföG.


 

Maseuri si asistenti medicali balneoterapie in Germania (Masseur und medizinischer Bademeister)

Este o specializare din ce in ce mai apreciata in Germania. De cativa ani, cererea de maseuri si asistenti medicali in balneoterapie este in continua crestere. In spitale sau in centrele de recuperare, administrarea de medicamente este insotita sau inlocuita de terapie prin masaj si balneoterapie.

Pe langa terapia prin masaj, in Germania, cei care practica aceasta meserie se specializeaza suplimentar si in terapia prin miscare, termoterapie, electroterapie, terapie cu lumina, hidroterapie si terapie prin inhalare.

Unde lucreaza maseurii si asistenti medicali in balneoterapie in Germania?

Acestia lucreaza in spitale, clinici speciale, sanatorii si centre de recuperare, dar si in centre SPA, saune, centre de fitness si cabinete de masaj.

Cat castiga un maseur sau asistent medical balneoterapie in Germania?

Ca si debutant, un maseur castiga intre 1.800 si 2.300 de euro pe luna (salariu brut).

Ca si angajat la “stat”, un maseur castiga conform contractului colectiv pe ramura. Asta inseamna intre 2.290 si 2.530 de euro pe una (salariu brut).

Am aruncat o privire pe anunturi de angajare ca si maseur si am vazut si salarii de peste 3.000 de euro pe luna (brut). Deci, perspectivele pentru meseria de maseur / asistent medical balneoterapie in Germania sunt foarte bune.

Cum poti deveni maseur si asistent medical balneoterapie in Germania?

Pregatirea profesionala pentru aceasta meserie in Germania dureaza 2 ani si jumatate si se face in scoli speciale (private sau de stat). Pregatirea are o parte teoretica (2.230 de ore sau doi ani) si o parte practica de cel putin 800 de ore (sase luni).

Aici poti gasi o lista cu scolile in care te poti pregati pentru meseria de maseur si asistent medical balneoterapie in Germania.


 

Lucratori pe ambulanta (Notfallsanitäter)

Germania are un sistem de ambulante foarte bine pus la punct. Din cauza imbatranirii populatiei, se asteapta ca, in urmatorii ani, numarul interventiilor ambulantelor sa creasca foarte mult. In ultimii 10 ani, numarul interventiilor a crecut cu 30% si se ridica in prezent la peste 11 milioane de interventii pe an.

De aceea, lucratorii pe ambulanta in Germania vor fi din ce in ce mai ceruti. In prezent, in Germania sunt angajati peste 40.000 de lucratori pe ambulanta.

Cat castiga un lucrator pe ambulanta in Germania?

Un lucrator pe ambulanta in Germania castiga intre 2.732,33 euro pana la 3.365,23 euro salariu brut pe luna.

Cum poti deveni lucrator pe ambulanta in Germania?

Ca si in cazul altor meserii din domeniul medical, pregatirea profesionala pentru meseria de lucrator pe ambulanta dureaza 3 ani.

Recunoasterea in Germania a calificarii profesionale de lucrator pe ambulanta

Calificarea ca lucrator pe ambulanta, dobandita in alta tara decat Germania, poate fi recunoscuta in Germania. Autoritatile pot evalua in ce masura calificarea dobandita in alta tara este echivalenta aceea din Germania. Daca se constata diferente, acestea pot fi acoperite de experienta de lucru a celui care solicita recunoasterea sau printr-un curs de echivalare. Acest curs de echivalare poate dura pana la trei ani si se incheie cu un examen. Mai multe detalii poti gasi pe Notfallsanitäter Aktuell.


 

In acest articol ai putut afla ca cele mai cerute meserii in domeniul medical in Germania (altele decat medici) sunt:

 • asistente medicale / asistenti medicali
 • ingrijitori de persoane varstnice
 • fizioterapeuti / kinetoterapeuti
 • maseuri si asistenti medicali
 • lucratori pe ambulanta

Iti multumesc ca ai citit acest articol.
Alex Zloteanu

Daca ai intrebari sau completari, te rog sa-mi lasi un comentariu. Adresa ta de email nu va fi publicata.

The author Alex Zloteanu

Alex locuieste in Germania si lucreaza de peste 15 ani in marketing si product management. A inceput proiectul Gutejobs.ro din dorinta de a-i ajuta pe toti cei care sunt in cautarea unei noi vieti in Germania cu informatii despre viata si cariera in Germania. Mai multe in rubrica DESPRE MINE de pe Gutejobs.ro.